GuidePedia

0


Η Μόσχα κατηγόρησε την Τετάρτη τη Νορβηγία ότι εμποδίζει τη διαμετακόμιση αγαθών σε Ρώσους που ζουν στο νορβηγικό αρκτικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ και απείλησε το Όσλο με αντίποινα.

«Απαιτήσαμε από τη νορβηγική πλευρά να επιλύσει αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοινώνοντας ότι ο Νορβηγός επιτετραμμένος στη Μόσχα κλήθηκε.

«Τονίσαμε ότι οι μη φιλικές ενέργειες προς τη Ρωσία οδηγούν σε αντίποινα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία μπλόκαρε τις προμήθειες εξοπλισμού και τροφίμων στο χερσαίο συνοριακό πέρασμα Storskog που επρόκειτο να φορτωθούν σε πλοίο με προορισμό το Σβάλμπαρντ για Ρώσους ανθρακωρύχους στο αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουσκίν, τον Ρώσο πρόξενο στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, το φορτίο αποτελούνταν από 20 τόνους αγαθών, συμπεριλαμβανομένων επτά τόνων τροφίμων, ανταλλακτικών και βασικού εξοπλισμού για την προετοιμασία για το χειμώνα.

Η Νορβηγία μπλοκάρει τα αγαθά στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εγκρίθηκαν εναντίον της Ρωσίας λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία, δήλωσε ο διπλωμάτης.

«Νομίζω ότι η Νορβηγία δεν έχει σκεφτεί να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Γκουσκίν είπε ότι η Ρωσία διερευνά εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού, μεταξύ άλλων από την Ευρώπη ή δια θαλάσσης από τη ρωσική πόλη Μουρμάνσκ.

Πού είναι το Σβάλμπαρντ;

Το Σβάλμπαρντ, χίλια χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Βελγίου και μερικές φορές αναφέρεται ως η «αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ στην Αρκτική».

Μια συνθήκη του Παρισιού του 1920 αναγνωρίζει την κυριαρχία της Νορβηγίας στο Σβάλμπαρντ, αλλά εγγυάται επίσης ότι 46 άλλα υπογράφοντα κράτη - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - είναι ελεύθερα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους εκεί "σε απολύτως ισότιμη βάση".

Για δεκαετίες, η Ρωσία και η πρώην ΕΣΣΔ εξορύσσουν άνθρακα σε αυτά τα εδάφη, τα οποία κατοικούνται από λιγότερους από 3.000 ανθρώπους περίπου 50 εθνικοτήτων.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, κατηγόρησε το Όσλο ότι παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων.

«Οι νορβηγικές αρχές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι ρώσοι ανήλικοι θα μείνουν χωρίς φαγητό, κάτι που από μόνο του είναι ανήθικο. Αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του ανθρωπισμού», έγραψε στο Telegram.

Ο Ρώσος πρόξενος, ωστόσο, αρνήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος έλλειψης τροφίμων.
Η Νορβηγία πλήττεται από κυβερνοεπιθέσεις

Την Τετάρτη, οι νορβηγικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι μια κυβερνοεπίθεση είχε χτυπήσει προσωρινά δημόσιους και ιδιωτικούς ιστότοπους.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκάχρ Στορέ δήλωσε ότι εξ όσων γνωρίζει η επίθεση «δεν έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές».

Η επίθεση κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDOS) στόχευσε ένα ασφαλές εθνικό δίκτυο δεδομένων, δήλωσε η Νορβηγική Αρχή Εθνικής Ασφάλειας (NSM). Ανάγκασε αρκετούς δημόσιους και ιδιωτικούς ιστότοπους να αναστείλουν προσωρινά τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους.

Μια εγκληματική φιλορωσική ομάδα φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, δήλωσε η επικεφαλής της NSM Sofie Nystrøm.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις «δίνουν την εντύπωση ότι είμαστε ένα κομμάτι στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη».

Το περιστατικό ήρθε δύο ημέρες μετά από μια παρόμοια επίθεση που χτύπησε προσωρινά δημόσιους και ιδιωτικούς ιστότοπους στη Λιθουανία, με μια ομάδα χάκερ υπέρ της Μόσχας να φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Το περιστατικό αυτό αφού Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν να προβούν σε αντίποινα επειδή η Λιθουανία περιόρισε τη διαμετακόμιση αγαθών που είχαν υποστεί κυρώσεις στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top