GuidePedia

0

Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Βρετανία να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

“Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν”, έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. “Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες “χωρίς προηγούμενο” την οποία, όπως ειπε, οι άλλες 27 χώρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.
Περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της είπε ο Γιούνκερ σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. “Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις”, είπε ο Γιούνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακρές.

Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά “όχι” και αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου χειροκροτούμενος.

Επείγον να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, λέει και το Παρίσι

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι είναι “επείγον” να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος “επιζήμιας” αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

“Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού”, δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των ευρωπαίων σοσιαλιστών. “Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (…) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης”.

Πρέπει να “ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας”, πρόσθεσε. “Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια”, ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον γερμανό, τον τσέχο και τον ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.

Δεν βλέπει αλλαγές ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit και φαβορί, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού, υποστήριξε, παρόλα αυτά, πως τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

“Έχει ζωτική σημασία να υπογραμμίσουμε ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι πράγματι,όπως μόλις είπε ο πρωθυπουργός,τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε σήμερα ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.
Ο Τζόνσον υποστήριξε επίσης ότι στο μέλλον η Βρετανία θα ωφεληθεί από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης.

“Μπορούμε να βρούμε και πάλι τη φωνή μας στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη”, δήλωσε.
“Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Τεράστιες οι συνέπειες του Brexit δηλώνει ο Μπλερ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πιθανόν να ασκήσει πίεση για τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. “Είναι μια απόφαση που θα έχει τεράστιες συνέπειες”, δήλωσε σήμερα ο Μπλερ στο Sky News.

“Θα υπάρξει αυξημένη πίεση για ένα άλλο δημοψήφισμα στη Σκοτία κάτω υπό διαφορετικές περιστάσεις από εκείνες υπό τις οποίες διεξήχθη το προηγούμενο δημοψήφισμα (το 2014)”. Ο Μπλερ είπε ακόμη πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση.

“Αυτή είναι η τραγωδία… αυτό που θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ανακαλύψουμε ότι αυτό που ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μια απάντηση”.

Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Σκωτία;

Η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά του Brexit.

«Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Νίκολα Στέρτζον , που εκτός από πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και , τότε, είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.

πηγή 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top