GuidePedia

0

H Ρωσία φαίνεται ότι προετοιμάζει εντατικά το αντι-ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επεμβάσεις στην Κεντρική Ασία ακόμη και στην Συρία αν αυτό απαιτηθεί από τις καταστάσεις. Όπως ανακοινώθηκε ιδρύεται στρατιωτικό τμήμα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (CSO) ο οποίος πιθανότατα θα ενωθεί με το CSTO ενώ ως μεγάλος αντίπαλος αναφέρθηκε το ΝΑΤΟ και τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ.

«Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θα ήθελε να δει τους συμμάχους του να φτιάχνουν πιο συμπαγείς, ευκίνητους στρατούς, εξοπλισμένους με τα πιο προηγμένα όπλα και οχήματα, με δυνατότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε πρόκλησης ή απειλής προς την εθνική ασφάλεια. Η λογική μας είναι απλή και ξεκάθαρη-ισχυρότερα σύνορα του ΟΣΣΑ (Οργανισμός για την Διακυβερνητική Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, Collective Security Treaty Organisation), σημαίνουν ισχυρότερη ασφάλεια για την Ρωσία», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου στο πέμπτο Διεθνές Συνέδριο Ασφαλείας στην Μόσχα.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Συνεδρίου ήταν η αποτροπή της εξάπλωσης της τρομοκρατίας στα κράτη-μέλη της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών).

Ο Σoϊγκού διευκρίνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανησυχητική κατάσταση» στην Κεντρική Ασία, που τώρα γίνεται επιρρεπής στην τρομοκρατική απειλή που έρχεται από το Αφγανιστάν.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο Τατζικιστάν και το Κιργιστάν αποτελούν φρουρούς της περιφερειακής σταθερότητας. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, ενισχύουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των βάσεων αυτών, οι οποίες προσφέρουν στην Ντουσάμπε και στο Μπισκέκ αυξημένη ασφάλεια», δήλωσε ο Σοίγκού.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η ίδρυση του στρατιωτικού τμήματος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (CSO) θα εξυπηρετήσει τα κοινά συμφέροντα. Υπενθύμισε επίσης ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει προτείνει την δημιουργία ενός ιδρύματος στρατιωτικών συμβούλων μέσα στον SCO.

Δήλωσε ότι «αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης και θα δώσει επίσης την ευκαιρία χρησιμοποίησης των αμυντικών υπηρεσιών ως μέσο αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και των απειλών στην ζώνη ευθύνης του SCO.
Ο SCO είναι ένας ευρασιατικός, πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001 στην Σαγκάη από τους ηγέτες της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι « Ο κόσμος δεν έχει γίνει ασφαλέστερος από την τελευταία μας συνάντηση.
Παρ’ όλες τις κοινές προσπάθειες από την Ρωσία και άλλα κράτη, η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές απέχει πολύ από την σταθερότητα.

Πραγματοποιούνται συνεχώς μάχες και αναπτύσσεται συνεχώς μία νοοτροπία στρατιωτικού μπλοκ.
Αυτό γίνεται φανερό από την επιμονή κάποιων χωρών να επιβάλλουν την θέλησή του στην παγκόσμια κοινότητα χρησιμοποιώντας το στρατιωτικό τους πλεονέκτημα. Επίσης αυξάνεται δραματικά η χρήση όπλων».

Συνεχίζεται η υλοποίηση σχεδίων επικίνδυνων για το μέλλον της ανθρωπότητας, είπε, αναφερόμενος στην νατοική παγκόσμια αντιπυραυλική ασπίδα και το αμερικανικό «άμεσο παγκόσμιο χτύπημα» τα οποία περιλαμβάνουν την χρήση συμβατικών όπλων ευρύτερης επιχειρησιακής κλίμακας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε ο Σοιγκού.

«Κάτι τέτοιο υπονομεύει το ήδη εύθραυστο οικοδόμημα της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας. Εν όψει αυτής της κατάστασης, είναι επιτακτική η ανάγκη νέων προτάσεων ενίσχυσης της δίκαιης και αμοιβαίου σεβασμού σχέσεων στρατιωτικής συνεργασίας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων και υπεύθυνων πολιτικών αποφάσεων στα πλαίσια της σταθερότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», έκλεισε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top