GuidePedia

0

Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στην κλήση του πρέσβη τους στην Άγκυρα, John Bass, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του ζητηθήκαν εξηγήσεις για την επίσκεψη του απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα, Brett McGurk στην Συρία, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον Polat Can, στρατιωτικό εκπρόσωπο του YPG, δηλαδή του στρατιωτικού κλάδου του PYD των Κούρδων της Συρίας. Μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς τόνισε ότι το PYD είναι τρομοκρατική οργάνωση.



Η απάντηση ήρθε αμέσως από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ο εκπρόσωπος του, John Kirby, ο οποίος ενώ απέφυγε να σχολιάσει την κλήση του πρέσβη του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το PYD τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα πρόσθεσε και μια δήλωση που εκνεύρισε έντονα την Άγκυρα, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πολιτική τους στη Συρία στους Κούρδους και στο PYD, το οποίο βοηθούν με κάθε μέσο στον πόλεμο του κατά του ISİS.

Τα τουρκικά ΜΜε αναφέρουν ότι μετά από αυτό ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Mevlut Çavusoğlu, απεύθυνε ερώτηση προς τον John Kirby καλώντας τον να ξεκαθαρίσουν ΗΠΑ ποιον θεωρούν σαν σύμμαχο τους, την Τουρκία ή το PYD, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Προφανώς το κουρδικό αποβαίνει άλλο ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας με την παραδοσιακή της σύμμαχο τις ΗΠΑ.

STRATEJİK ORTAK’ TAN İKİNCİ ŞOK = ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ (ΗΠΑ).

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣπηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top