GuidePedia

0

Πολύ καλό άρθρο από το Foreign Affairs. Το άρθρο αναφέρεται στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου. Να πω ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μία στρατιωτική Αραβική δύναμη, η οποία θα βασίζεται σε Αιγυπτιακές κυρίως δυνάμεις και θα χρηματοδοτείται κυρίως από πόρους της Σαουδικής Αραβίας, και θα είναι για τους Τούρκους και τους Ιρανούς το αντίπαλο δέος.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο σημαντικότερες Αραβικές χώρες, με την Αίγυπτο να είναι η μεγαλύτερη, και την Σαουδική Αραβία να είναι η πλουσιότερη Αραβική χώρα. Παρόλα αυτά οι δύο χώρες έχουν διαφορές στην εξωτερική τους πολιτική, και αυτές τις διαφορές περιγράφει το άρθρο. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο βασικός αντίπαλος της Αιγύπτου είναι η Τουρκία, ενώ ο βασικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας είναι το Ιράν, και αυτό δημιουργεί δυσκολία στον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών.

Η Αίγυπτος, γράφει το άρθρο, είδε με ικανοποίηση την κάθοδο της Ρωσίας στην Συρία, ενώ οι Σαουδάραβες δεν είδαν αυτήν την κάθοδο με καθόλου καλό μάτι. Ο λόγος φυσικά είναι ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αιγύπτου, ενώ η Ρωσία είναι αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στις αγορές πετρελαίου, καθώς και ότι η παρουσία της Ρωσίας στην Συρία δυσκολεύει τον ISIS και την Τουρκία, κάτι θετικό για την Αίγυπτο, αλλά συνάμα ενισχύει τον βασικό σύμμαχο του Ιράν, τον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, κάτι πολύ κακό για την Σαουδική Αραβία. Ο ISIS και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ είναι το βασικό πρόβλημα της Αιγύπτου, αφού τους αντιμετωπίζει στην Λιβύη, την Γάζα και την Χερσόνησο του Σινά, ενώ οι Σιίτες του Ιράν είναι ο βασικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, και κάποιες φορές οι Σαουδάραβες συνεργάζονται με τους Τούρκους εναντίον τους.

Με λίγα λόγια και η Αίγυπτος χρειάζεται τα χρήματα της Σαουδικής Αραβία, και η Σαουδική Αραβία χρειάζεται στον στρατό και τους άνδρες της Αιγύπτου, και οι δύο θέλουν να αποτελέσει η συμμαχία τους το Αραβικό αντίπαλο δέος για τους Ιρανούς και τους Τούρκους, αλλά η Αίγυπτος εστιάζει την προσοχή της στην Τουρκία, ενώ η Σαουδική Αραβία εστιάζει την προσοχή της στο Ιράν, και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική τους πολιτική.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top