GuidePedia

0

Με μαστίγιο και καρότο αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ την ελληνική κυβέρνηση, με το Σκοπιανό να είναι ένα ζήτημα που «δηλητηριάζει» τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη σύνοδο για την αντιμετώπιση του ISIS, που διεξήχθη στο περιθώριο της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατέδειξε την ενόχληση του πρωθυπουργού για την ταμπέλα που εμφάνιζε τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία» και όχι «FYROM» – όπως δηλαδή την αναγνωρίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αμερικανικές πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, χαρακτήρισαν στα διεθνή ΜΜΕ την ελληνική αντίδραση υπερβολική, ωστόσο επεσήμαναν πως δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο κρατών. 

Πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2014 στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί συγκάλεσαν και τότε τους συμμάχους που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», με την ταμπέλα να γράφει και πάλι «Μακεδονία». Η εύκολη εξήγηση είναι πως για τις ΗΠΑ το θέμα έχει λήξει ήδη από τον Νοέμβριο του 2004, όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 Καλά πληροφορημένες πηγές περί των διπλωματικών, όμως, επισημαίνουν πως η «τορπίλη» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατευθύνεται από τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών (αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα), Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είναι θιασώτρια της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας μάλιστα θητεύσει ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους τζούνιορ. 

Από τις ίδιες πηγές μαθαίνουμε πως ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, που επιχείρησε να λυθεί το θέμα πριν φτάσουμε στη σύνοδο, έφαγε… πόρτα από την κα Νούλαντ, που με απόλυτο τρόπο του ξεκαθάρισε πως για τις ΗΠΑ ή γειτονική χώρα ονομάζεται «Μακεδονία». Το γεγονός πως όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε σε μια περίοδο που τόσο οι αμερικανικές Αρχές όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι κινδύνου στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Έρχονται πιέσεις 

Η Βικτόρια Νούλαντ είχε επισκεφτεί τα Σκόπια στα μέσα Ιουλίου, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα πως ο δρόμος για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη γειτονική χώρα περνάει από την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (βλ. ΝΑΤΟ σε πρώτη φάση και Ε.Ε. εν συνεχεία). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν να ασκούνται έντονες πιέσεις στη χώρα μας, προκειμένου να εξευρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας που θα περιέχει μέσα τον όρο «Μακεδονία» – και η οποία σίγουρα δεν θα είναι ΠΓΔΜ. Έμπειρος διπλωμάτης σχολίασε στην «Α» πως «σε μία περίοδο που η Ελλάδα δοκιμάζεται οικονομικά αλλά και από το κύμα των προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν ακόμα και παρασκηνιακά από την κυβέρνηση Τσίπρα να υπερβεί τα διμερή προβλήματα και να δει τη συνολική εικόνα, δηλαδή τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα που πρέπει να προωθηθούν».

 Βάζει το χεράκι της και στο Κυπριακό η «γερακίνα» 

Εκτός από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τους προσεχείς μήνες η Βικτόρια Νούλαντ θα παίξει σημαντικό ρόλο και στις απόπειρες που γίνονται για διευθέτηση του Κυπριακού. Πριν από περίπου 20 ημέρες, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκε στη Μεγαλόνησο, όπου είχε επαφές και με τις δύο πλευρές, σημειώνοντας πως «οι δύο ηγέτες λαμβάνουν θαρραλέες αποφάσεις, έχοντας τη σκέψη τους στον κυπριακό λαό». Το τελευταίο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναθερμάνει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της για την ευρύτερη περιοχή, με έμπειρους αναλυτές να δίνουν την εξήγηση πως αυτό έχει να κάνει με το ενεργειακό κομμάτι, ιδίως μετά και την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, το οποίο ενδέχεται να εισέρχεται και εντός της κυπριακής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άλλωστε, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το είπε ξεκάθαρα πως «έγινε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας με τα αποτελέσματα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς προσχωρούν –γνωρίζετε ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου– και συζητήθηκε επίσης και η πτυχή που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». (iapopsi)πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top