GuidePedia

0

Η κυβέρνηση της Ρωσίας δίνει στον κόσμο ένα σεμινάριο στην διπλωματία.

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Το 2011 ανακήρυξαν τον Πρόεδρο Άσαντ «παράνομο» – αν και δεν είχαν δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να το πράξουν.

Υποστήριξαν μια βίαιη εξέγερση για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ως επιθετικότητα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Έκαναν τα στραβά μάτια στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους μαχητές που υποστήριξαν.

Απαίτησαν επανειλημμένως την παραίτηση του Άσαντ ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις, αν και το διεθνές δίκαιο δεν τους δίνει το δικαίωμα να έχουν μια τέτοια απαίτηση και είναι ούτως ή άλλως παράλογο να ορίσουν μια πιθανή έκβαση της διαπραγμάτευσης, ως προϋπόθεση για να γίνει.

Έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα – αν και λόγω ρωσικής και κινεζικής αντιπολίτευσης δεν καταφέραν να πάρουν – εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας.

Όταν η άνοδος του ισλαμικού κράτους οδήγησε σε δημόσιο αίτημα για στρατιωτική δράση, απέτυχαν να ζητήσουν άδεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή την κυβέρνηση της Συρίας, πριν από την έναρξη αεροπορικών επιδρομών, ακόμη και αν αυτό απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές επομένως, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, δεδομένου ότι δεν υπήρξε συντονισμός με το συριακό στρατό, που είναι η δύναμη που πραγματικά μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να δυναμώσει, να κερδίζει περισσότερο έδαφος.

Η προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν στρατό για την καταπολέμηση της κυβέρνησης της Συρίας και του Ισλαμικού Κράτους, παρήγαγε 5 άνδρες – παρά τη δέσμευση των $ 500 εκατομμυρίων.

Συγκρίνετε ,αυτό με τις ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ – οι οποίες υποθέτουν γελοία ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους μαχόμενες και τις δύο πλευρές ταυτόχρονα – οι Ρώσοι έχουν προσδιορίσει σαφώς τον εχθρό: το Ισλαμικό Κράτος.

Αναγνωρίζουν – όπως και η παγκόσμια κοινή γνώμη (συμπεριλαμβανομένης και της γνώμης των ΗΠΑ) – ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και την παγκόσμια ειρήνη.

Ήταν προσεκτικοί για να συμβουλευτούν στον ευρύτερο δυνατό βαθμό – μεταξύ άλλων χώρες όπως την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ – που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Συρίας.

Ήταν συνειδητά σε καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης μέχρι την παραλαβή της αίτησης για βοήθεια από την κυβέρνηση της Συρίας – όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο – με τις δυνάμεις των οποίων η πολεμική αεροπορία τους θα συνεργαστεί.

Ήταν προσεκτικοί για να συμπεριλάβουν τις δομές του ΟΗΕ με ισχυρή πιθανότητα (όπως αναφέρεται από τον Πρέσβη Τσούρκιν) ότι θα ζητήσουν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ρωσική κοινή γνώμη έχει ενημερωθεί προσεκτικά και προετοιμαστεί και όπως απαιτείται από το ρωσικό σύνταγμα, έχει ζητηθεί η γνώμη της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου και η άδειά της δόθηκε, πριν από την έναρξη στρατιωτικής δράσης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ρώσοι – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ – έχουν μια διεθνή συναίνεση πίσω τους. Τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι κινεζικές δυνάμεις είναι έτοιμες για να τους συναντήσουν.

Όπου η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ενεργεί παράνομα και ήταν μια συνολική αποτυχία, ο υπό ρωσική ηγεσία συνασπισμός που σχηματίζεται τώρα ενεργεί νόμιμα, με μια πραγματική προοπτική επιτυχίας, δεδομένου ότι συνεργάζεται με το συριακό στρατό και την κυβέρνηση.

Αν και οι ΗΠΑ αναγκάζονται να συμβιβαστούν, λόγω της νομιμότητας των ενεργειών της Ρωσίας και της λογικής της θέσης της Ρωσίας, είναι ήσυχα έξω φρενών.

Τίποτα δεν είναι πιο υπολογισμένο να εξοργίσει τις ΗΠΑ, περισσότερο από το να δουν τη Ρωσία να πετυχαίνει, εκεί όπου αυτές απέτυχαν.

Ο αυτόκλητος ηγέτης του κόσμου – η «εξαιρετική χώρα» που «βλέπει μπροστά» – έχει ήδη πάρει ένα μάθημα για το πώς η ηγεσία γίνεται πραγματικά.

Alexander Mercouris, Sputniknews

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top