GuidePedia

0

Η σύγκρουση Τουρκίας – ΡΚΚ διαρκεί πολλά χρόνια. Σήμερα όμως οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν μια νέα κατάσταση, με την εξάπλωση της βίας στις πόλεις, αντίθετα με το παρελθόν, όπου οι συγκρούσεις ελάμβαναν χώρα στο ύπαιθρο. Αποτέλεσμα της ποιοτικής αυτής διαφοροποίησης της σύγκρουσης είναι πολλοί πολίτες να βρίσκουν τον θάνατο.
Του AZİZ İSTEGÜN
ΠΗΓΗ: Today’s Zaman
Σε περισσότερες από 10 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και ΡΚΚ. Στις πλέον πρόσφατες από αυτές σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι αστυνομικοί, δύο πολίτες άμαχοι και το χειρότερο, τρία παιδιά.
Η εξάπλωση των συγκρούσεων από τα βουνά στις πόλεις αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τους πολίτες. Οι οπαδοί του ΡΚΚ οχυρώνουν τις γειτονιές τους, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, κάθε προσπάθεια των οποίων να εισχωρήσουν, αντιμετωπίζεται με πυρά φορητών όπλων και φορητών αντιαρματικών εκτοξευτών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και ο θάνατος αμάχων. Επιπλέον η μη διεξαγωγή ερευνών για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου πολλών αμάχων δε βοηθά στην καταλλαγή της λαϊκής οργής στις περιοχές αυτές.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, απλώς για το θεαθήναι, για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της σκοπών. Η ειρηνευτική διαδικασία που είχε ξεκινήσει, με την συνεπακόλουθη εκεχειρία, επέστρεψαν την ενδυνάμωση του ΡΚΚ.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκλονίστηκαν από το σκάνδαλο διαφθοράς του Δεκεμβρίου του 2013. Εξαιτίας του σκανδάλου έμπειροι αξιωματικοί, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ώστε να καλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτό και άλλα σκάνδαλα.
Έτσι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχασαν σημαντικά σε εμπειρία και ικανότητα συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών. Αυτή την στιγμή οι Τούρκοι δεν μπορούν, ούτε καν, να εντοπίσουν τους αρχηγούς των κουρδικών οργανώσεων στις διάφορες πόλεις. Είναι, πλέον, πολύ εύκολο να διεξαχθούν επιθέσεις στις τουρκικές πόλεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι επιθέσεις του YDG-H, της νεολαίας, ουσιαστικά, του ΡΚΚ, παραβλέπονταν από την τουρκική κυβέρνηση, λόγω της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ακόμα και επιθέσεις του ΡΚΚ χαρακτηρίζονταν ως «παρενοχλητικές».
Τα τελευταία τρία χρόνια το ΡΚΚ έχει μεταβάλει την στρατηγική του. Αντί των βουνών και της τακτικής του ανταρτοπόλεμου, τώρα μεταβάλει τα κέντρα των πόλεων σε πεδίο μάχης. Οι εκτελέσεις Τούρκων αξιωματικών την ώρα που πάνε για ψώνια ή παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα, αποτελεί την ένδειξη της ποιοτικής μεταστροφής στις μεθόδους του ΡΚΚ.
Η απόφαση αλλαγής τακτικής και στρατηγικής από το ΡΚΚ, ελήφθη στα βουνά του Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ. Η ηγεσία του ΡΚΚ αποφάσισε να δραστηριοποιήσει ενεργότερα την οργάνωση νεολαίας του, για δράση στις πόλεις. Οι Κούρδοι νεολαίοι έχουν δημιουργήσει μια οργάνωση αυτοάμυνας, την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Οι μαχητές του ΡΚΚ που έχουν εκπαιδευτεί στα βουνά λαμβάνουν, τώρα, μέρος σε επιχειρήσεις στις πόλεις, ενταγμένοι στις μονάδες αυτοάμυνας. Από το 2013 το ΡΚΚ έχει επιταχύνει τις προσπάθειές του να ενισχύσει τις θέσεις του στις πόλεις, με στόχο να τις ελέγξει, όπως στο παρελθόν προσπάθησε να ελέγξει την ύπαιθρο στη χώρα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top