GuidePedia

0

Ξεκινούν οι συνομιλίες της Αθήνας και των δανειστών για το πρόγραμμα στήριξης, υποστηρίζουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ και πρακτορεία, εν μέσω αβεβαιότητας λόγω της αναμενόμενης ύφεσης, του ρόλου του ΔΝΤ και της σκληρής στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος θέτει όρο τη συμμετοχή του Ταμείου και στο νέο Πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν ανακοίνωσε ακόμα (10 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον) τις προθέσεις του και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση.

Οι νόμοι πέρασαν, αρχίζουν οι συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης, ενώ η ύφεση μεταθέτει περαιτέρω τους στόχους, γράφει το Reuters. Το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση, γεγονός που θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει μεταρρυθμίσεις και περικοπές. Διατυπώνονται αμφιβολίες αν η αδύναμη ελληνική οικονομία θα μπορέσει να υποστηρίξει το πρόγραμμα, ενώ ασάφεια υπάρχει και για το ρόλο του ΔΝΤ. Αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών γράφει σε δύο τηλεγραφήματα το Reuters, Reuters, και ένα το AP, αν και το ΔΝΤ δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για τη δική του Αποστολή. Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, καθώς ο «φοβισμένος» Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί στα αιτήματα των δανειστών, σημειώνει από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg.

Οι δανειστές εξέφρασαν μέσω της Κομισιόν την ικανοποίησή τους για την υπερψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων γράφει το [Reuters]. Ελλάδα και δανειστές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα στήριξης, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, γράφει η WSJ, επισημαίνοντας ότι η ανάμειξή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη. Το ΔΝΤ ασκεί πίεση για συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – «θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση» στο θέμα του χρέους, τόνισε ο Gerry Rice, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμα τρίτο πακέτο στήριξης από τοΔΝΤ. [WSJ] Η πίεση της κ. Lagarde για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Merkel, εκτιμά το Bloomberg.

Ο σκληρός τόνος του Schäuble αυξάνει την αβεβαιότητα για το πρόγραμμα στήριξης, δείχνει τον εύθραυστο χαρακτήρα της συμφωνίας, σημειώνει και η WSJ. To ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει, είναι θέμα εφαρμογής, τονίζει ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Luis De Guindos, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους. [Bloomberg] Οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι «εξαιρετικά δύσκολες» προειδοποιεί οRalph Brinkhaus, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. [Bloomberg]

Για «σύγκρουση προσωπικοτήτων στο θέμα του χρέους» κάνουν λόγο οι ΝΥΤ, επισημαίνοντας ότι ενώ πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναπόφευκτη αναγκαιότητα, Αθήνα και Βερολίνο αντιμετωπίζουν το θέμα με ηθικούς όρους, υιοθετώντας αντίθετες, συχνά συναισθηματικές στάσεις, που δυσχεραίνουν μια συμφωνία. Πάντως οι Weidmann και Νοwotny αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Η παράταση του χρέους χωρών που είναι σε πρόγραμμα είναι πιθανή, δήλωσε ο Jens Weidmann – δήλωση που σηματοδοτεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο στο θέμα του ελληνικού χρέους. [Reuters] Θα μπορούσε να συζητήσει κανείς για μια παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, δήλωσε και ο Εwald Nowotny, αλλά τόνισε ότι η Αθήνα θα έπρεπε πρώτα να κάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα. Ο κίνδυνος Grexit έχει μειωθεί κατά πολύ, αλλά ο κίνδυνος Graccident παραμένει, πρόσθεσε. [Reuters]

O αγώνας για το Grexit θέτει σε δοκιμασία τη σχέση Merkel και Schäuble, σημειώνει τοReuters. «Aναμένω ότι θα πάψει οριστικά να τίθεται θέμα Grexit, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ετοιμότητα της ελληνικής βουλής να περάσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Juncker. [Reuters] Κι ενώ ομάδα αμερικανών οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, καθώς δεν εμπιστεύονται οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς. [WSJ] Οι πιθανότητες Grexit εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 50%, σύμφωνα με την JP Morgan. [Βloomberg]

Σκεπτικισμό για την ώθηση που μπορεί να δώσει στην Ελλάδα η πολιτική της ΕΚΤ εκφράζει το Reuters, σημειώνοντας ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει σε ένα μήνα, αλλά θα είναι πολύ περιορισμένη και δεν αναμένεται να βοηθήσει την Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές σύντομα.

«To πρόγραμμα της ευρωζώνης για την Ελλάδα θα αποτύχει», υποστηρίζει η Sheri Bermanσε άρθρο γνώμης στην WP, καθώς το πρόβλημα είναι πολιτικό – «για να επιλυθεί η κρίση θα πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί να αναπτύξει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος, που θα μπορεί να συλλέγει φόρους και να αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους (…) Η ταπείνωση του ελληνικού κράτους θα πλήξει τη νομιμοποίησή του (…)Βερολίνο και Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν και να καθοδηγήσουν την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές (…) Η λιτότητα και τα προγράμματα στήριξης δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και έχουν επιζήμιες πολιτικές συνέπειες.»

Παρατείνεται το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. [Βloomberg] Πάντως παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει αγαπημένος προορισμός για διακοπές πολυτελείας. [Bloomberg]

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, σε δηλώσεις του άφησε περιθώριο για μία πιθανή ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα (Guardian live blog). H Ελλάδα πέφτει σε ύφεση καθώς πλησιάζει το τρίτο πρόγραμμα για οικονομική βοήθεια. Εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 2,5% αυτόν τον χρόνο. (Guardian live blog, Independent)

Εκπρόσωποι της Τρόικα πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα εν όψει του τρίτου μνημονίου παρά την προσωπική έκκληση του Πρωθυπουργού να μην γίνει κάτι τέτοιο. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από την επιστροφή της τρόικα και οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των πρόωρων εκλογών ερωτά ο Guardian.

H Ελλάδα και οι δανειστές επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι θα γίνει; (FT) Σύμφωνα με διπλωματική πηγή της ευρωζώνης, πιθανή ημερομηνία για τη συνάντηση του Eurogroup και την υπογραφή συμφωνίας κρίνεται η 11η Αυγούστου, αλλά αν δε γίνει τότε πιθανώς να έχουμε συνάντηση των 28 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για να αποφασιστεί νέα συμφωνία-γέφυρα. (FT) Tο ΔΝΤ δεν έχει λάβει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. (WSJ) H Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Το να αγοράσει κανείς το χρέος της χώρας ισοδυναμεί με το να ποντάρει στην ανάκαμψη, αλλά το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. (FT)

H ολοένα αυξανόμενη ανταρσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην διάσπασή του. (FT) H ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. (Guardian live blog)

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα τη Λέσβο εξαιτίας των εμπόλεμων ζωνών στην Ανατολή. Οι μετανάστες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά να μεταβούν στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη έχει κάνει λίγα για να βοηθήσει τη Λέσβο, όμως επίκειται αλλαγή πολιτικής με κατανομή των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ (Economist).

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα μετά την ψήφιση του δεύτερου προαπαιτούμενου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Ικανοποιημένες είναι οι Βρυξέλλες. Με βαθύ διχασμό ή και διάσπαση απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ικανοποιημένες οι Βρυξέλλες από τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα. Ο δρόμος ανοίγει για την έναρξη συνομιλιών γράφει η FAZ. Μετά την υιοθέτηση του τελευταίου μεταρρυθμιστικού πακέτου από το ελληνικό κοινοβούλιο, η Ελλάδα αναμένει ταχύτατη βοήθεια. Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών επισκέπτονται την Αθήνα. Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά διχασμένος. Η αριστερή πτέρυγα φλερτάρει με την ιδέα της δραχμής, και η εφημερίδα «Τα Νέα» τους ονομάζει δραχμιστές [SZ]. «Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε και δεν το πιστεύουμε, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κοινοβούλιο και κάλεσε τους βουλευτές του να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Σε όλο και πιο επικίνδυνο παίκτη εξελίσσεται η ΖωήΚωνσταντοπούλου, η οποία κάλεσε το κοινοβούλιο σε αντίσταση κατά της κυβέρνησης. ΟΤσίπρας πρέπει τώρα να αποφασίσει τι θα κάνει με τους αντάρτες. Υπό σκέψη είναι οι κομματικές πειθαρχικές διαδικασίες με κίνδυνο το βάθεμα του διχασμού και τη διάσπαση [Handelsblatt].

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους καταθέτες ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν από την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην τραπεζική ένωση. Με αυτό υπονοείται ότι στο τρίτο πρόγραμμα θα υπάρξει συμφωνία και για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τους ευρωπαίους φορολογούμενους [FAZ].

Ο Jens Weidmann βρίσκει προβληματική τη βοήθεια από το ESM. Σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη μίλησε αυτόματη τριετή παράταση των ομολόγων από τη στιγμή που μία χώρα αιτείται βοήθειας από τον Μηχανισμό, με σκοπό να αποφεύγεται η εξαίρεση των ιδιωτών από τη διάσωση μιας χώρας και το νέο πακέτο βοήθειας να μην αφορά σε παλιά χρέη [FAZ, SZ]

Το ΔΝΤ αντικατέστησε τον απεσταλμένο του στην Ελλάδα Rishi Goyal με τη ΡουμάναDelia Velculescu. Το Ταμείο διαψεύδει ότι η αλλαγή έγινε για να ικανοποιηθεί η Αθήνα [FAZ].

Κύμα πτωχεύσεων απειλεί την Ελλάδα σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο [Welt].

Πρωτοσέλιδο Handelsblatt: «Καγκελάριος της λογικής. Γιατί ο Wolfgang Schaeuble ζητά το Grexit, και έχει δίκαιο». Ο Wolfgang Schaeuble δεν κάνει ως βάση της πολιτικής του την επιθυμία του, αλλά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια μεταξύ άλλων στη σχέση του με την Angela Merkel.

Η διάσωση της Ελλάδας δεν θα τη σώσει για τουλάχιστον πέντε λόγους: 1. Υπάρχουν νομικές ενστάσεις ως προς το πρόγραμμα, 2. Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, 3. Τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι απατηλά, 4. Το πρόγραμμα λιτότητας είναι μονόπλευρο και 5. δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Έλληνες υποστηρίζουν το πρόγραμμα [Handelsblatt].

Το ελληνικό θέατρο είναι βαθιά απογοητευτικό. Μία κοινωνία μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα μόνο αν ο πολιτικός κόσμος το υποστηρίζει και το εφαρμόζει με πεποίθηση. Ο Τσίπρας κάνει το αντίθετο [FAZ].

Στο άρθρο του «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας», ο συγγραφέας Νίκος Δήμου κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διπλό παιχνίδι [Welt]

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει και τις αντιδράσεις μέσα στο κόμμα του, ο Π/Θ ακόμα απολαμβάνει ποσοστά δημοφιλίας που θα ζήλευαν οι Ευρωπαίοι εταίροι του. O Aλέξης Tσίπρας έχασε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. [Liberation]

H πρώτη ψηφοφορία επιδείνωσε τη ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών του Πρωθυπουργού και της αριστερής πλατφόρμας και είναι ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο ΣΥΡΙΖΑ [Euronews]

Τo σχέδιο Schäuble για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η Γερμανία ήταν από παλιά υπέρ της θεωρίας των «ομόκεντρων κύκλων» και οι υπουργοί του CDU-CSU είχαν πάντα ως στόχο να δημιουργηθεί ένας σκληρός πυρήνας στην ευρωζώνη. Μένει να αποδειχθεί αν στόχος των Γερμανών σήμερα είναι η μεταρρύθμιση της ελληνικής διοίκησης ή επιδιώκουν την αναμόρφωση της Ευρώπης με τo να ζητάνε διαρκώς περισσότερα από την Ελλάδα [Le Monde]

Πολλά κοινά βρίσκει η Le Figaro ανάμεσα στην ελληνική κρίση και την κρίση των Γάλλων κτηνοτρόφων. Υψηλό χρέος, ηγετικός ρόλος της Γερμανίας και μεγάλες στρεβλώσεις που προκάλεσε το ενιαίο νόμισμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top