GuidePedia

0


Πηγή:Al Monitor
Στις 23 Ιουλίου, F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βόρειο τμήμα της Συρίας σε απάντηση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Suruc. που στοίχισε τη ζωή ενός στρατιώτη. Τα γεγονότα αυτά ακολουθούσαν στις 24 Ιουλίου από την πρώτο τουρκικό αεροπορικό βομβαρδισμό από το 2011 του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), στο βόρειο Ιράκ.

Σημειώστε  την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει δύο μέτωπα, κατά του ισλαμικού κράτους και του PKK, περιπλέκει την συνεργασία  ΗΠΑ με τους Κούρδους στη Συρία.

Η επίθεση στο IS ήταν μια ενιαία εξόρμηση εναντίον περιορισμένων στόχων και πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα, ενώ η άλλη εξόρμηση εναντίον του ΡΚΚ ήταν πολύ διαφορετική. Μία δύναμη 75 F-16 και F-4E 2020 εξόρμησαν σε τρία κύματα κατά τη διάρκεια της 24-26 Ιουλίου. Περίπου 300 έξυπνες βόμβες έπεσαν σε 185 εξόδους περίπου σε 400 στόχους του  ΡΚΚ.

Μετά την εκτέλεση του βομβαρδισμού, ένας αλλοδαπός φίλος επικοινώνησε μαζί μου. "Η Τουρκία βομβαρδίζει το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Στη βόρεια Συρία, η Τουρκία είναι βομβαρδισμούς κατά τρόπο που, στο τέλος της ημέρας όφελος του PYD [Δημοκρατικό Κόμμα Ένωσης] και, ως εκ τούτου το PKK. Τι συμβαίνει; »ρώτησε. Είναι, πράγματι, ένα κρίσιμο ερώτημα.

Υπήρξαν εξελίξεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών. Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τον συνταξιούχος στρατηγός Τζον Αλεν, απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση IS, πραγματοποίησε κρίσιμες συνομιλίες στην Άγκυρα στίς 7-8 Ιουλίου
. Οι συζητήσεις που έχουν συναφθεί με το τι Αμερικανούς αξιωματούχους που ονομάζεται «παιχνίδι changer" - ένα κοινό σχέδιο δράσης που αφορά την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του IS. Ο πυρήνας του σχεδίου απαιτεί από την Τουρκία να καταστεί ενεργός εταίρος στον αντι-IS συνασπισμό που αποτελούν περίπου 60 χώρες. Αυτή η μετατόπιση τονίστηκε μεταξύ άλλων σε δήλωσή 24 Ιούλη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρουν τουρκικά αεροπλάνα στο εξής θα συμμετέχουν ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον IS.

Από τις επίσημες δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία, ήταν σαφές ότι οι Τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να στραφούν από ένα χαμηλό προφίλ, αντι-IS προσέγγιση σε ένα σύστημα βασισμένο στην ενεργή χρήση της στρατιωτικής ισχύος. Ένας άλλος δείκτης της τουρκικής μετάβασης από παθητικό σε ενεργητικό ήταν το πρόσφατο κύμα συλλήψεων περίπου 600 IS μαχητές.

Ενώ η στρατηγική των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πώς θα προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας συμφωνίας, η απόφαση για τη δημιουργία μιας IS-ελεύθερη ζώνη στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι μια τελειωμένη υπόθεση.
Θα καλύπτει μια περιοχή πλάτους 100 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα βάθος, από Marea έως Jarablus. Αποκαλώντας το "IS-ελεύθερη ζώνη" στέλνει στον κόσμο ένα μήνυμα προς τον κύριο σκοπό της. Αυτό θα πρέπει επίσης να ανακουφίσει τις ανησυχίες της Ρωσίας, του Ιράν και του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στην Άγκυρα τονίζουν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την κατάσταση της κουρδικής PYD στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και τη φύση των πιθανών ενεργειών του τουρκικού στρατού στο εσωτερικό της Συρίας.

Όσον αφορά αν θα ενταθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του PKK και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Από το βομβαρδισμό Suruc, υπήρξαν διαδηλώσεις σε ευρεία κλίμακα, οδοφράγματα και πυρπόληση των οχημάτων, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και τις ανατολικές επαρχίες, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Πέντε άτομα από το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν κατά 23 – 26 Ιουλίου. Αξιωματούχοι στην Άγκυρα εξέδωσε κατάλογο των βίαιων πράξεων που διαπράττονται από το ΡΚΚ φέτος και το κατηγόρησε ότι «δηλητηριάζει τη διαδικασία λύσης με την ένοπλη βία που συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές 7 Ιούνη."

Με δήλωση του το γραφείο Τύπου του ΡΚΚ ισχυρίστηκε οτι, «Μετά τον βομβαρδισμό των μονάδων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ από τουρκικά αεροπλάνα, η κατάπαυση του πυρός δεν έχει περισσότερο νόημα.» Με άλλα λόγια, η διαδικασία λύσης έχει εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα και με την τουρκική κυβέρνηση, λόγω της συνεχιζόμενης ένοπλης βίας από το PKK ή σύμφωνα με το PKK, διότι τις τελευταίες ημέρες οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, πλήττουν θέσεις δικές του αντί του IS.

Νέα στρατηγική εικόνα

Η τουρκική κυβέρνηση για ένα και ενάμιση χρόνο είχε διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ κατά του IS - μερικοί ισχυρίζονται οτι η στάση αυτή βασίστηκε σε πολιτικούς υπολογισμούς, ενώ άλλοι είπαν ότι περιέχουν υψηλούς κινδύνους. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μια υψηλής ταχύτητας αλλαγή , λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ και τον βομβαρδισμό στο  Suruc. Τώρα, η Άγκυρα έχει γίνει ξαφνικά ο πιο παθιασμένος μέλος του αντι-IS συνασπισμού. Παρατηρήθηκε με ενδιαφέρον ότι το καθεστώς Άσαντ, μαζί με τους συμμάχους της Ρωσίας και του Ιράν, δεν αντέδρασε οργισμένα με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς των στόχων είναι.

Σύμφωνα με την εξελισσόμενη στρατηγική εικόνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να δημιουργήσουν IS χωρίς διαδρόμους της νότιας και της βόρειας Συρίας, και χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας στο βόρειο διάδρομο. Ο στόχος της στρατηγικής είναι να  μπουν σφήνα ανάμεσα στους δύο διαδρόμους, να διαβρωθούν αρχικά με αεροπορικές επιθέσεις και στη συνέχεια να εξαλειφθούν με επιθετικές επιχειρήσεις του εδάφους από Ελεύθερου Συριακού Στρατού, η πολιτοφυλακή του PYD και οι δυνάμεις του Ασάντ, με στενή εναέρια υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Τουρκία γνωρίζει πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Ιντσιρλίκ ως Αεροπορική Βάση για τη δημιουργία και τη διατήρηση της IS-ελεύθερη ζώνη στο βόρειο τμήμα. Αυτός είναι ο λόγος που η Άγκυρα έχει  βάλει έξυπνα τις επιθέσεις εναντίον  του IS που βρίσκεται στη Συρία και το ΡΚΚ στο Ιράκ μέσα στο ίδιο καλάθι, το οποίο ανάγκασε τις ΗΠΑ να αποδεχθούν και τα δύο. Με βομβαρδισμό των Κούρδων, η Τουρκία ελπίζει να ανακτήσει τη στρατηγική υπεροχή που έχει χάσει σε σχέση με το ΡΚΚ. Η Άγκυρα συνειδητοποίησε επίσης ότι για να εμποδίσει τις δυνάμεις του PYD από τη διέλευση προς τα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, θα πρέπει να είναι πιο δραστήριοι στο συνασπισμό. Ως εκ τούτου, έχει βάλει το ΡΚΚ και IS στο ίδιο καλάθι  θεωρώντας και τους δύο ως «τρομοκρατική οργάνωση." Ταυτόχρονα επιχειρήσεις εναντίον αστικών δομών του ΡΚΚ που βρίσκονται στην Τουρκία είναι άλλη μια σκέψη στην Άγκυρα.

Ένα σύνθετο περιβάλλον

Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στην αμερικανική ηγεσία συμμαχία με το μέγιστο αποτέλεσμα για τον αγώνα της εναντίον του ΡΚΚ και να μειωθεί PYD επιρροή στη βόρεια Συρία.
Για το τουρκικό κέντρο λήψης αποφάσεων, το PKK εξακολουθεί να είναι η προτεραιότητα όσον αφορά την απειλή. Δεν είναι σαφές αν η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει δύο μέτωπα, μεταξύ των οποίων μία στο εσωτερικό της Τουρκίας, εναντίον του ΡΚΚ και εναντίον του  IS είναι μια ενστικτώδης απόφαση ή αν είναι το συμπέρασμα ενός στρατηγικού σχεδίου, με τους στόχους προσεκτικά επιλεγμένους μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση κινδύνου.
Από την ικανότητα της Τουρκίας να διευρύνει  αυτές τις πολιτικές και στρατιωτικές διαδικασίες θα πρέπει να καθορίζεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Εν τω μεταξύ, η ένοπλη βία έχει γίνει εθισμός για το PKK, το στρατιωτικό σκέλος της κουρδικής πολιτικής. Το PKK πρέπει να παραδεχτεί  ότι έχει εμμονή με αυτές τις μορφές βίας, και ότι πρέπει να τις εγκαταλείψει. Γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών »(HDP), η πολιτική πτέρυγα του κουρδικού πολιτικού κινήματος, να ελέγχει το στρατιωτικό σκέλος και να φέρει την ένοπλη πτέρυγα υπό δημοκρατικό, πολιτικό έλεγχο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα στρατηγικό δίλημμα: Πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το PYD και PKK,με  το οποίο φαίνεται να πηγαίνουν καλά, ή θα πρέπει να επιλέξουν την στενότερη συνεργασία με την Τουρκία κατά τη κίνδυνος μείωσης της αποτελεσματικότητας του PYD και του ΡΚΚ στην περιοχή; Η απόφαση που θα ληφθεί στην Ουάσιγκτον θα δήξει την έκβαση αυτής της περίπλοκης διαδικασίας.


Ενδιαφέρον έχει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υποστήριξαν επίσημα την βομβιστική επίθεση Suruc και δεν έχουν αντιδράσει στην βομβιστική επίθεση της Τουρκίας και των δυνάμεών της. Κανείς δεν ξέρει πώς αντιλαμβάνεται τις πιο πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, και επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στην Τουρκία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top