GuidePedia

0
bruegel
Του Zsolt Darvas

Η απόφαση του κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με την πρόταση του Eurogroup είναι ένα ιδανικό αποτέλεσμα για τους επίσημους πιστωτές. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ελληνικός λαός είτε θα δώσει εντολή στην κυβέρνησή του για συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, ή θα ψηφίσει υπέρ της αβεβαιότητας. Νομίζω ότι μια ψήφος υπέρ του όχι θα οδηγήσει σε χρηματοοικονομικό, οικονομικό και πολιτικό χάος και μπορεί να καταλήξει σε Grexit. Αλλά με μια ψήφο υπέρ του ναι, οι μέχρι τώρα πολύ αμφισβητήσιμα δυσκίνητες, αναποτελεσματικές και εχθρικές διαπραγματεύσεις θα έχουν σε μεγάλο βαθμό τελειώσει και οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στις λεπτομέρειες και στην εφαρμογή, όχι στις βασικές αρχές.

Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιωμένη στην αρχή της δημοκρατίας, το δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενο. Όλες οι άλλες πολιτικά εφικτές λύσεις θα είχαν παρατείνει την αβεβαιότητα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η εντολή που έλαβε από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν της επιτρέπει να δεχτεί την προσφορά των πιστωτών. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αναγκαστική συμφωνία με μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση των όρων που απαιτούνται από τους πιστωτές, πιθανότατα θα είχε οδηγήσει σε προβλήματα εφαρμογής και σε μελλοντικές διαφωνίες. Και η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί, μόνον, να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και μια ακόμα πιο ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Η δήλωση του Eurogroup που εκδόθηκε μετά την αποτυχία των συνομιλιών το Σάββατο 27 Ιουνίου επαναλαμβάνει ξεκάθαρα ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015. Ουδεμία ένδειξη περιλαμβάνει ότι η προθεσμία θα παραταθεί λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα. Η δήλωση του Eurogroup καθιστά το δημοψήφισμα σε μεγάλο βαθμό άχρηστο.

Οι Αρχηγοί των Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να λάβουν μια απόφαση για την παράταση της ισχύουσας χρηματοοικονομικής συμφωνίας για λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Μια δημοκρατική Ευρώπη θα πρέπει να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του σε ένα τέτοιο ιστορικό ερώτημα.

Η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής στήριξης (ή η έλλειψή του) μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα είναι καθοριστική για τις επόμενες ημέρες. Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει τη συνδρομή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Είτε μια τραπεζική αργία ή σοβαροί περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών/ηλεκτρονικές πληρωμές φαίνονται αναπόφευκτες πριν από το δημοψήφισμα, αλλά οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν μια μείωση της κεντρικής στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών. Μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα σύρει την οικονομία σε περαιτέρω συρρίκνωση. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τη στήριξη της ρευστότητας, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από την περικοπή της υφιστάμενης υποστήριξης, δεδομένου ότι με την επέκταση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις προγραμματισμένες απαιτήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει, με μεγάλη διαφορά, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ. Ένα κάπως χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα κάνει μια μεγάλη διαφορά για την πορεία του δημόσιου χρέους υπό το φως του άθλια εσφαλμένου υπολογισμού των παραδοχών του προγράμματος 2010-12. Θα πρέπει να προσφερθεί ένα νέο δάνειο ESM (βασισμένο στις προϋποθέσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στο δημοψήφισμα) για την εξόφληση του Ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τα Ελληνικά δάνειά του, με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αν ο κίνδυνος του Grexit απαλειφθεί και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί προς όφελος του Ελληνικού λαού και των δανειστών της χώρας. Σε αυτή την ιστορική στιγμή οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να επιτρέψουν στον Ελληνικό λαό να ακουστεί η φωνή του και η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει το δημοψήφισμα πριν φράξει την πρόσβαση των Ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top