GuidePedia

0

Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας η Αγκυρα απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο για 10μηνο.

Η Τουρκία είχε εκδώσει μια διορθωτική ΝΟΤΑΜ που την απέρριψε η Ελλάδα - Δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης
Έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15 με την οποία η Άγκυρα (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15) δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο ασκήσεις ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο), η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε τελικά τη Δευτέρα να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν, έστω προσωρινά, την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.
Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχήν, το πρωϊ της Δευτέρας, η Άγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει – κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Άγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.
Δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης

Δήλωση έκανε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης για την τουρκική ΝΟΤΑΜ και τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά
«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο.
Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top