GuidePedia

0

Του Όμηρου Ιθακήσιου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανασυγκρότηση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, που στόχο έχει, εκτός από τις εσωτερικές εξελίξεις, και την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, το οποίο έχει προκαλέσει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία στο Ελληνικό Πεντάγωνο, ειδικά σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η χώρα μας είναι αποσταθεροποιημένη οικονομικά και εν πολλοίς πολιτικά, αποτυπώνεται και σε έκθεση που συνέταξαν οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.
Ειδικότερα, σε αυτή την αναλυτική έκθεση οι αξιωματούχοι του στρατιωτικού επιτελείου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο που προκύπτει από τον ρόλο τον οποίο θα μπορεί να παίξει η «νέα ΜΙΤ» και τις επιχειρήσεις που θα μπορεί πλέον αυτόνομα να αναλαμβάνει.

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσής τους οι Έλληνες αξιωματούχοι, «η ΜΙΤ δύναται να αναλαμβάνει όχι μόνο ευρείες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στη χώρα μας, αλλά και δράσεις πληροφοριακών (ψυχολογικών) επιχειρήσεων, με επίκεντρο τη Θράκη, εκμεταλλευόμενη και τις πιθανές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως σχετικά είχε αναφερθεί στο σχέδιο «Βαριά», αλλά και στα σεμινάρια των Ακαδημιών Πολέμου».
Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση, «η κυβέρνηση Νταβούτογλου θα συνεχίσει τις προσπάθειες θεσμοθέτησης αλλαγών σε φορείς που θα την καταστήσουν πλέον πολιτική δύναμη με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας τη δημιουργία επιπλέον πολώσεων στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ταραχών του πάρκου Γκεζί, λειτουργώντας εις βάρος της επικράτησης των νεο-οθωμανιστών στην Τουρκία.

Ποια είναι όμως, η «νέα ΜΙΤ» που δημιουργεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και γιατί αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα;
Σύμφωνα με όσα γράφουν στην ανάλυση – εκτίμησή τους οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, «οι νέες αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) διευρύνονται σε τέτοιο σημείο ώστε να ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση για αρμοδιότητες οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της Δημοκρατίας, αλλά και καθιστούν την ΜΙΤ κυρίαρχο φορέα, όχι μόνο στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και σε αυτόν της πραγματοποίησης επιχειρήσεων εντός, αλλά και εκτός Τουρκίας».

Κρίνοντας από τις νέες δομές και τους επιχειρησιακούς βραχίονες της μυστικής υπηρεσίας, η ΜΙΤ είναι εξουσιοδοτημένη πλέον να προχωρά σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή δράση αυτή κρίνει απαραίτητη, χωρίς καμία έγκριση από την Τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ κανένας δικαστικές φορέας δεν είναι δυνατόν να την ελέγξει. Τα στελέχη της θα ελέγχονται δικαστικά από το Ειδικό Δικαστήριο και όχι από τα κοινά δικαστήρια.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν τα στελέχη της ΜΙΤ να κατηγορηθούν για διάπραξη εγκλήματος κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, ενώ θα μπορούν να «φακελώνουν» κάθε Τούρκο πολίτη, χωρίς έγκριση από την δικαστική εξουσία. Τέλος, ο κάθε κρατικός φορέας καθίσταται πλέον υποκείμενος της ΜΙΤ.

Η εσωτερική ασφάλεια της χώρας είναι αρμοδιότητα της ΜΙΤ. Πρόκειται για τις υποθέσεις «φακελώματος» των πολιτών με πρόσχημα την «εσωτερική απειλή», όπως ακριβώς έκαναν και οι στρατιωτικοί κατά την περίοδο της πλήρους επικράτησης των «κεμαλιστών» έναντι των «ισλαμιστών».

Η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Στον αντίποδα, οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες διανύουν περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα –λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης- είτε να εμπλουτίσουν είτε να ανανεώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, στερούμενες έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών σχεδίων.
Η σύγκριση των οικονομικών στοιχείων μεταξύ ΕΥΠ και ΜΙΤ ξεπερνάει το τραγικό, αφού η τουρκική μυστική υπηρεσία έχει στη διάθεσή της εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΕΥΠ δεν υπερβαίνει τα 6.000.000 ευρώ ετησίως.
Αναλογιζόμενοι τη διαφορά διαχείρισης των οικονομικών δεικτών, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως το προσωπικό της ΕΥΠ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να λειτουργεί με απόλυτη επιχειρησιακή επάρκεια η συγκεκριμένη κρατική μυστική υπηρεσία!

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top