GuidePedia

0

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2015-2025

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η Κίνα θα καταλήξει ως μία στυγνή «κομμουνιστική δικτατορία». Η Ρωσία δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποσυντεθεί σταδιακά. Αυτές είναι οι βασικές εκτιμήσεις που κάνει το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor, στη νέα (πέμπτη συνεχόμενη) έκθεσή του με τίτλο «Δεκαετή Πρόβλεψη», η οποία αφορά στο διάστημα 2015-2025.

Στην ίδια έκθεση συμπεραίνει επίσης ότι, παρά τις όποιες ανακατατάξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα παραμείνουν το μοναδικό ισχυρό σημείο αναφοράς και θα συνεχίσουν να είναι ο πιο ισχυρός στρατηγικά παράγοντας σε όλο τον κόσμο, αν και θα αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ Βεβαίως, το ίδιο το ινστιτούτο ισχυρίζεται πως σκοπός του είναι να «προβλέπει τα απρόβλεπτα», ενώ ενίοτε αυτές ακριβώς οι προβλέψεις του αποδεικνύονται ελλιπείς και εσφαλμένες -είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη έκθεση (για τη δεκαετία 2005-2015) δεν είχε «δει» την επερχόμενη άνοδο των «τζιχαντιστών» και τον πόλεμο των ΗΠΑ και της Δύσης εναντίον του.

Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι στις αναλύσεις και εκθέσεις του αποτυπώνει τις γενικότερες εκτιμήσεις που κάνει για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη, με βάση την πρόσβασή του σε πολύτιμα κέντρα πληροφοριών και βάσεις δεδομένων, διαμορφώνοντας μια εικόνα που συχνά και σε γενικές γραμμές δεν απέχει πολύ από τα όσα ακολουθούν στην πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

• Για την Ε.Ε., το Stratfor θεωρεί πως οι ενδοευρωπαϊκές σχέσεις θα τείνουν «να είναι ολοένα περισσότερο απρόβλεπτες και ασταθείς», ενώ θα «ενισχύονται οι εθνικιστικές τάσεις». «Δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική η οποία να είναι επωφελής για ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνει, καθώς «ό,τι ωφελεί ένα τμήμα της Ευρώπης ταυτόχρονα ζημιώνει το άλλο» -προσθέτοντας δε πως αν και «η Ε.Ε. ενδέχεται να επιβιώσει υπό μία έννοια», οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη «δεν θα είναι δεσμευτικές», ενώ «η Ένωση θα κυβερνάται πρωτίστως από διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες».

• Όσον αφορά στη Ρωσία, σύμφωνα με το ινστιτούτο, «θα ξαναζήσει την εμπειρία της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του '80 και της Ρωσίας στη δεκαετία του '90 (με τη μεγάλη κρίση επί Γέλτσιν)», μιας και απέτυχε «να μετατρέψει τον ενεργειακό της πλούτο σε μια αυτοδύναμη και αυτάρκη οικονομία». Υπογραμμίζει δε ότι η Μόσχα, εκτός από ισχύ, θα χάσει από τον έλεγχό της και εδάφη -τόσο στο δυτικό τμήμα και τον Καύκασο όσο και προς Ανατολάς. Η έκθεση χαρακτηρίζει την κατάρρευση αυτή ως «ένα κρίσιμο τεστ για τις ΗΠΑ», που είναι η μοναδική δύναμη με δυνατότητα να το διαχειριστεί -πολλώ δε μάλλον καθώς υπάρχει και το μείζον ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου.

• Τέλος, σε σχέση με την Κίνα, το Stratfor εκτιμά πως «έχει κλείσει τον κύκλο της ως μια χώρα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλού εργατικού κόστους, έχοντας εισέλθει ήδη σε μια νέα φάση», ακολουθώντας ένα «υβριδικό δρόμο» συγκεντροποίησης των πολιτικών εξουσιών και του ελέγχου της οικονομίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top