GuidePedia

0

Την απόφαση να «αναβαθμιστεί» η ελληνική ναυτική παρουσία νοτιοανατολικά της Κύπρου, σε περίπτωση συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας, έλαβαν σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στην τελευταία συνάντησή τους την Τετάρτη, αξιολογώντας ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη στο διηνεκές.

Ωστόσο η Αθήνα ευελπιστεί, ότι η διεθνής πίεση, όπως εκδηλώθηκε με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά αναφέρεται ότι η αναγνώριση όλων των μελών της Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά θα οδηγήσουν την κρίση σε εκτόνωση.

Το «θερμόμετρο» στις σχέσεις Ελλάδας/Κύπρου – Τουρκίας συνεχώς ανεβαίνει από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Τουρκία δέσμευσε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες.

Σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην τροφοδοτήσει την ένταση, και αυτός ήταν ο λόγος που τα ελληνικά πολεμικά -με εξαίρεση την τορπιλάκατο «Καβαλούδης» που αποτελεί τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Unifil– είχαν μείνει μακριά από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, αναφέρει η «Καθημερινή».

«Επικίνδυνες ημερομηνίες» για να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η υπουργική συνάντηση της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και στις 8 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των τριών πλευρών - συνεργασία που έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία.

Πλατφόρμα εντός κυπριακής ΑΟΖ θέλει να στήσει η Τουρκία 
Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες».

Πι συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με δυο τουλάχιστον εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά.

Και τούτο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, γιατί προφανώς δεν θα ήθελαν να μπλέξουν σε μια πολιτική διελκυστίνδα, ενώ έχουν υπολογίσει και την αντίδραση της Λευκωσίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία προχωρεί στην επιλογή της αγοράς δικής της πλατφόρμας, από τη στιγμή μάλιστα που η τιμή δεν είναι απαγορευτική (100-150 εκατομμύρια ευρώ). Για το σκοπό αυτό φαίνεται να έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top