GuidePedia

0

Με μια δήλωση που επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων, εκ των οποίων όμως καμία δεν είναι θετική για την Τουρκία, απαντάνε οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αήθη πολιτική της Άγκυρας, προβαίνοντας παράλληλα σε οριακές προσαρμογές της στρατηγικής τους…
Καμία συνεργασία δεν θα υπάρξει μεταξύ ΗΠΑ και συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεργαστούμε ούτε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ούτε με καμία άλλη από τις υπάρχουσες αντιπολιτευόμενες φράξιες στην Συρία», είπε ο Αμερικανός στρατηγός.
Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και οι άλλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, από την αρχή του πολέμου τους κατά του καθεστώτος Άσαντ, ζητούν επιμόνως τη βοήθεια των ΗΠΑ. Τώρα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πολεμήσουν κατά των ισλαμιστών, η Τουρκία και η συριακή αντιπολίτευση, η οποία συνεργάζεται μαζί της, θεώρησαν κατάλληλη την στιγμή για να κερδίσουν έδαφος.
Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ φαίνονταν διατεθειμένες να ενισχύσουν τη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση. Τώρα όμως οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τον σχηματισμό μιας νέας συριακής αντιπολίτευσης, μιας «αξιόπιστης δύναμης», όπως είπε ο Άλεν. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως και τίποτα επί της ουσίας, αν και το ότι οργανώσεις σαν την ισλαμιστική εγκληματική Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα που ενισχύεται ευθέως από την Τουρκία, την έχουν ξεκάθαρα προγράψει… Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αποδοχής ακόμα και του καθεστώτος Άσαντ, εάν αποδεχθεί να προβεί σε σημαντικές αλλαγές…

Το Κογκρέσο έχει συμφωνήσει να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον σχηματισμό της «αξιόπιστης δύναμης». Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει καν κινήσει ακόμα τις διαδικασίες για την εκτέλεση του νέου σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ότι από την ώρα που θα ξεκινήσει η εκτέλεση του σχεδίου θα χρειαστεί ένας χρόνος για να είναι έτοιμη η δύναμη αυτή να πολεμήσει.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top