GuidePedia

0

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ.   

Is Putin one of us? by Pat Buchanan.
Τρεις ώρες, 56 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα διήρκεσε η πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας – την οποία παρακολούθησαν άνθρωποι σε εννέα διαφορετικές ζώνες ώρας. Σε μία εκπομπή που ονομάστηκε «Απ” ευθείας γραμμή», οι Πολίτες είχαν τη δυνατότητα να θέσουν οι ίδιοι ερωτήσεις στον πρόεδρο τους - όπου όμως τα 2,5 εκατομμύρια ερωτήματα που τέθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και επιλέχθηκαν «κατά το δοκούν».
Το θέμα που απασχόλησε τους περισσότερους Ρώσους ήταν η κρίση της Ουκρανίας – ενδεχομένως επειδή το 96% του πληθυσμού συμφωνεί με την πολιτική και το χειρισμό του προέδρου. Όπως φάνηκε, τα «ιδεολογικά δώρα», όπως η εξασφάλιση της ισχύος της χώρας, σε περίπτωση ανάγκης, ακόμη και με μία στρατιωτική επέμβαση, ενδιαφέρουν τους Ρώσους περισσότερο από την Οικονομία – η οποία δεν αναπτύσσεται, ενώ ίσως επιβραδυνθεί σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Putin απάντησε ότι, έχει εξουσιοδοτηθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία – «Ελπίζω βέβαια ότι δεν θα χρειαστεί να κάνω χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος μου«, συμπλήρωσε αμέσως μετά. Σηκώνοντας δε το χέρι του ψηλά, με έναν τρόπο που θα τον ζήλευε ακόμη και ο καλύτερος ηθοποιός, στο ρόλο του «ισχυρού πολιτικού άνδρα», είπε ότι,
«Οι άνθρωποι αποφασίζουν με κριτήριο τις εμπειρίες τους, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν φαίνεται να το συμμερίζεται, αφού συμπεριφέρεται ανόητα και εσφαλμένα. Η διαχείριση της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό«.
Περαιτέρω τόνισε ότι, μία κυβέρνηση πρέπει να είναι πάντοτε πιστή απέναντι στους Πολίτες της χώρας της – ενώ, αποκλειστικά και μόνο μέσω των στρατιωτικών επεμβάσεων, δεν μπορεί να αποκατασταθεί η τάξη σε ένα κράτος. «Είναι εντελώς ανόητη η κυβέρνηση του Κιέβου;«, αναρωτήθηκε με έναν εξοργισμένο τόνο.
Συνεχίζοντας ανακοίνωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη της προς τη Ρωσία, από τις εξαγωγές φυσικού αερίου – ενώ, όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν (Medwedew), θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 100 δις $, αγοράζοντας σε χαμηλότερε τιμές το φυσικό αέριο, εάν δεν δημιουργούσε προβλήματα στη Ρωσία.
Ενδιάμεσα πήρε το λόγο ένας Ρώσος επιχειρηματίας, συγκρίνοντας την επέκταση του ΝΑΤΟ, με τη δημιουργία και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Ο κ. Putin συμφώνησε απόλυτα με τον «εκπρόσωπο» της ρωσικής ανώτερης τάξης, απειλώντας με ήρεμη φωνή: ”Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή«.
«Εκτός αυτού«, συνέχισε ο πρόεδρος, «έχει χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη προς τις Η.Π.Α. – γεγονός που δεν οφείλεται στη Ρωσία. Οι Αμερικανοί μπορούν να ενεργούν όπως θέλουν –  κάτι που έγινε φανερό στη Γιουγκοσλαβία, στο Κόσσοβο, στο Ιράκ και στη Λιβύη. Εμάς όμως μας επικρίνουν, όταν αγωνιζόμαστε για να προστατεύουμε τα συμφέροντα μας«.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε ο E. Snowden, ο πρώην μυστικός πράκτορας των Η.Π.Α. που μένει πλέον στη Μόσχα, ως «ο κρυφός άσος στο μανίκι του προέδρου» – αφού ρώτησε εάν η Ρωσία θα παρακολουθούσε κρυφά το διαδικτυακό ταχυδρομείο και τα τηλεφωνήματα, όπως αποκαλύφθηκε ότι έκαναν οι Η.Π.Α., σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μετά από μία μικρή αλλά έντονη, γεμάτη σημασία σιωπή, ο κ. Putin απάντησε με έναν ανέμελο τόνο τα εξής: «Είσαστε κατάσκοπος. Εγώ εργάσθηκα στο παρελθόν για τη μυστική υπηρεσία. Ας μιλήσουμε λοιπόν ανοιχτά. Παρακολουθήσεις μπορούν βέβαια να γίνουν, αλλά μόνο εάν υπάρχει ανάλογη δικαστική απόφαση. Επομένως, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μαζική παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των τηλεφώνων εκ μέρους μας, ούτε στη Ρωσία, ούτε πουθενά αλλού«.
Ο κ. Snowden ρώτησε επί πλέον, εάν ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί δίκαιη την παρακολούθηση ολόκληρων ανθρώπινων κοινωνιών, αντί ατόμων, εφόσον η τεχνολογική εξέλιξη το επιτρέπει – υπονοώντας προφανώς τις παρακολουθήσεις από τη μυστική υπηρεσία των Η.Π.Α. (NSA). Η απάντηση του κ. Putin δεν ήταν μόνο αρνητική, αφού χρησιμοποίησε την ερώτηση για να απαξιώσει τις Η.Π.Α., δείχνοντας την απέχθεια του για τις συγκεκριμένες «μεθοδεύσεις».
Ερωτηθείς σχετικά με το «όπλο του φυσικού αερίου», ο κ. Putin είπε τα εξής: «Μπορεί να σταματήσει η Ευρώπη να αγοράζει το φυσικό μας αέριο; Πιστεύω πως όχι. Φυσικά θέλει η Ευρώπη να είναι πιο ανεξάρτητη, όσον αφορά την προμήθεια της με το δικό μας φυσικό αέριο. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ρεαλιστικό. Ποιός κόβει με τη θέληση του τη σάρκα του, για να αιμορραγεί μετά; Εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης χωρίς τη Ρωσία; Είναι αδιανόητο«.
Επρόκειτο προφανώς για μία νέα απειλή της Μόσχας, με αποδέκτη τις Βρυξέλλες – με την έννοια πως, όσον αφορά τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν, σχετικά με την Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι απόλυτα εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία. Πόσο μάλλον όταν και σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχει καμία δυνατότητα σύγκρουσης – ενώ δεν θα έπρεπε να στηρίζεται στις Η.Π.Α.
Στο τέλος της συνέντευξης οι τηλεθεατές μπορούσαν να θέσουν προσωπικές ερωτήσεις – μία από τις οποίες ήταν πόσες ώρες κοιμάται ο πρόεδρος, καθώς επίσης εάν σχεδιάζει να μείνει στην εξουσία για πάντα. «Έξι ώρες«, απάντησε ο κ. Putin, «Όχι«, συνέχισε χαμογελώντας, όσον αφορά την «εφ όρου ζωής» παραμονή του στην προεδρεία της χώρας.
Στο τέλος της συζήτησης, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, αρκετοί παρατήρησαν πως το ποτήρι νερό, το οποίο ήταν μπροστά στον πρόεδρο, παρέμεινε γεμάτο – αφού ο κ. Putin δεν το άγγιξε καν. Όλοι συνειδητοποίησαν δε πως ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει πριν από κάθε τι άλλο να διδάσκει τους κυβερνωμένους - με παραδείγματα και όχι με κενά λόγια, σε καμία περίπτωση με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Ένας υπερήφανος και αξιοπρεπής λαός άλλωστε, όταν η πολιτική ηγεσία της πατρίδας του προστατεύει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του, δεν λιμοκτονεί – ακόμη και όταν δεν έχει χρήματα για να αγοράσει αυτά που απαραίτητα του χρειάζονται.
Αντίθετα, πεθαίνει, όταν βάλλεται η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια του – ακόμη και όταν η κυβέρνηση του, όπως ο Εφιάλτης του Καστελόριζου, εξασφαλίζει στη χώρα φθηνά δάνεια που ξεπερνούν τα 460 δις € (άρθρο).
Υστερόγραφο: Ο τρόπος, με τον οποίο χειρίζεται και «εμπαίζει» την Ευρώπη ο αναμφίβολα χαρισματικός πρόεδρος της Ρωσίας, είναι τουλάχιστον εξοργιστικός – εξαιρετικά υποτιμητικός δε τόσο για τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, όσο και για τις Η.Π.Α.
Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ότι, η ενεργειακή τους εξάρτηση, καθώς επίσης η στρατιωτική τους αδυναμία, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε περιοχές τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όπως η Ουκρανία;
Δεν κατανοούν ότι χρησιμοποιούνται σαν πιόνι από τις Η.Π.Α., οι οποίες επιδιώκουν ακόμη μία φορά να εξάγουν τα οικονομικά τους προβλήματα, επιβαρύνοντας ενδεχομένως ξανά την Ευρώπη με την πληρωμή των δικών τους λογαριασμών;
Δεν συνειδητοποιούν πως οδηγούν μία ολόκληρη χώρα, την Ουκρανία δηλαδή, στο ικρίωμα, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά της πολιτικά θέματα, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα να τα επιλύσουν; Πόσο ανόητη μπορεί να είναι η πολιτική ηγεσία μίας χώρας, όπως η Γερμανία, όταν προκαλεί έναν αντίπαλο που είναι αδύνατον ποτέ να νικήσει;
Η «εν ψυχρώ» δολοφονία της Κύπρου ήταν ίσως επιτυχημένη για τη Γερμανία – αφού κατάφερε να «υπεξαιρέσει» τις καταθέσεις αρκετών Ρώσων, έστω θυσιάζοντας ένα ολόκληρο νησί. Επόμενη όμως δεν πρόκειται να υπάρξει – ενώ κάποια στιγμή θα το πληρώσει ακριβά.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top