GuidePedia

0
Image

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με την στάση των ΗΠΑ απέναντι της για δυο καίρια ζητήματα :
- ΠΡΩΤΟΝ, αν τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ομπάμα, θα πει ή όχι «γενοκτονία των Αρμενίων» στην ανακοίνωσή του στις 24 Απριλίου που θεωρείται επέτειος των γεγονότων του 1915 κατά τα οποία η Τουρκία ξεκλήρισε στο πλαίσιο συστηματικής γενοκτονίας 1,5 εκατομμυρίων Αρμένιων.Και

-ΔΕΥΤΕΡΟΝ,αν θα έχουν και άλλες επιπτώσεις στην Τουρκία οι αποκαλύψεις ότι τα χημικά που ρίχτηκαν στην Συρία - και παραλίγο να προκαλέσουν επέμβαση των ΗΠΑ κατά του Ασαντ- είχαν ριφθεί από την Τουρκία!Ηδη,ωστόσο,η γενικότερη σταση της στο Συριακό έχει κοστίσει στην Αγκυρα αρκετά,λένε ειδικοί.

 Ως προς το πρώτο, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ήδη ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με ψήφους 12 υπέρ, 5 κατά και μια αποχή. Το ψήφισμα πρότειναν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (του Νιου Τζέρσεϊ) και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Κιρκ (του Ιλινόις). «Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια τρομακτική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» δήλωσε ο κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι «το ψήφισμα αυτό επιβεβαιώνει με τον εντονότερο τρόπο πως θυμόμαστε για πάντα αυτή την τραγωδία και τιμούμε τη μνήμη των αθώων Αρμενίων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Η Γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να διδαχθεί, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί, ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοιες φρικαλεότητες». Ο γερουσιαστής Κιρκ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ, για να τιμήσουν τους επιζώντες και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν, αλλά και για να ηγηθούν παγκοσμίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει τελικά να συμπράξουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και 11 εταίρους στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία».

Κάλεσμα Γερουσίας στον Ομπάμα για Αρμενικό

Το ψήφισμα προτείνει στη Γερουσία να τιμηθεί η 24η Απριλίου ως επέτειος και Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας και καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να εργαστεί «για μια ακριβοδίκαιη, εποικοδομητική και διαρκή τουρκο-αρμενική σχέση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την πλήρη αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση των στοιχείων για την Αρμενική Γενοκτονία».

Στην ιστοσελίδα του CNNTurk, αναφέρεται ότι ενώ αναμένεται με ανυπομονησία εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ομπάμα, θα πει ή όχι «γενοκτονία των Αρμενίων» στην ανακοίνωσή του  θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη επίσκεψη στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ.John Boehner, θα επισκεφθεί στην Τουρκία την Τριτη 15 Απριλίου, ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ο κ. Boehner, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τσιτσέκ, θα επισκεφθεί τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιουλ.

Στην ημερήσια διάταξη των επαφών που θα έχει, παράλληλα με την ανακοίνωση του Ομπάμα της 24ης Απριλίου, θα συμπεριληφθούν οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, οιτελευταίες απαγορεύσεις στο Twitter  και στο Youtube, καθώς επίσης και θέματα της περιοχής  με αυτό της  Συρίας πρώτο.

Τα χημικά στην Συρία και η αποκάλυψη

Εδώ ''κολλάει'' και η αγωνία της Τουρκίας για τον περαιτέρω αντίκτυπο που θα έχει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η αποκάλυψη για την τουρκική ανάμειξη στα χημικά της Συρίας.Να θυμίσουμε εδώ,παίρνοντας στοιχεία από άρθρο του Μάριου Ευρυβιάδη στην ιστοσελίδα του Μ.Ιγνατίου,ότι στις 6 Απριλίου  με μεταχρονολογημένη ημερομηνία 17 Απριλίου, η έγκριτη επιθεώρηση London Review of Books φιλοξένησε εκτεταμένο ερευνητικό κείμενο του κατά παγκόσμια παραδοχή μοναδικού στο είδος του  διερευνητικού αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersh.


Το κείμενο έφερε τον τίτλο “The Red Line and the Rat Line”, (σε ελεύθερη μετάφραση “Η Κόκκινη Γραμμή και η  Γραμμή του Ποντικού”). Στο κείμενο ο Hersh κάνει την συνταρακτική αποκάλυψη, με  βάση την υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου,DIA- Defense Intelligence Agency,  ότι η πολύκροτη επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού  δεν έγινε από το καθεστώς Άσαντ, που κατηγορήθηκε επί τούτου, αλλά από την Τουρκία! Και ότι το Πεντάγωνο, αφού διεπίστωσε τα  πραγματικά γεγονότα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ομπάμα και του εισηγήθηκε να μη διατάξει επίθεση κατά της Συρίας και γι’αυτό δεν εκδηλώθηκε αμερικανική επίθεση.


Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ο Ηersh, παρέλυσε και “εγκλωβίστηκε” η αμερικανική κυβέρνηση από τον Ομπάμα και κάτω, διότι κανείς δεν αποτολμούσε να αντιμετωπίσει μετωπικά τους Τούρκους μην τυχόν και, άκουσον άκουσον, “νευριάσουν” ο Ερτογάν και οι ισλαμοπασσάδες της συμμάχου και νατοϊκής Τουρκίας και εγκαταλείψουν την Δύση,όπως αναφέρει ο Ευρυβιάδης!


Ας λάβουμε όμως τα πράγματα  από την αρχή . Η “Κόκκινη Γραμμή” στον  τίτλο του κειμένου αφορά στην  επίσημη τοποθέτηση του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, το 2012, ότι εάν στη Συρία το καθεστώς Άσαντ αποτολμήσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα “κατά τού λαού του”, τότε θα έχει διαβεί μια “κόκκινη γραμμή” που αυτομάτως θα ενεργοποιούσε μαζική αμερικανική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.


Η “Γραμμή του Ποντικού” είναι από την εποχή του Β´ Π.Π. ευρέως διαδεδομένη φράση για πολύμορφες κρατικές (υπόγειες, όπως υπόγεια λειτουργούν τα ποντίκια) μυστικές επιχειρήσεις σαμποτάζ αλλά και παραπλάνησης, που στοχεύουν άμεσα τον εχθρό ή, σε πιο εκλεπτυσμένο επίπεδο, στοχεύουν στην παραπληροφόρηση και παραπλάνηση όχι του εχθρού αλλά της κοινής γνώμης της δικής σου χώρας ή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητος.


Οι υπόγειες επιχειρήσεις- “False flag operations”

Στη δεύτερη περίπτωση και εφόσον οι δράσεις αυτές έχουν στρατιωτική μορφή, ονομάζονται επίσης και “False flag operations”. Είναι, δηλαδή, υπόγειες επιχειρήσεις πού υλοποιεί ένα κράτος αποδίδοντάς τις στον αντίπαλο, με στόχο τον διεθνή στιγματισμό του ώστε ο αντίπαλος  ως “δράστης” να υποστεί τις όποιες συνέπειες και κυρώσεις είτε από το “θυματοποιημένο” και ''αυτοαμυνόμενο” κράτος είτε από την διεθνή κοινότητα ως εντολοδόχου για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.


Αυτό που συνέβη στις 21 Αυγούστου στη συνοικία Ghouda - συνεχίζει το άρθρο- ανήκει στη δεύτερη περίπτωση. Ήταν μια τουρκική τρομοκρατική επιδρομική επιχείρηση με χρήση διεθνώς απηγορευμένων χημικών όπλων με εκατοντάδες θύματα και, με άμεσο στόχο, όχι βέβαια τον Άσαντ αλλά τον Ομπάμα.  Με την επίθεση οι Τούρκοι αποσκοπούσαν να ξεγελάσουν τον Ομπάμα ώστε ο τελευταίος να ξεπεράσει τους αυξανόμενους ενδοιασμούς του και να διατάξει αμερικανική επίθεση κατά της Συρίας με στόχο την ανατροπή του Άσαντ,  κάτι που η Μεγάλη (Buyuk) Τουρκία, με τον μεγαλύτερο νατοϊκό στρατό στην Ευρώπη, προφανώς αδυνατούσε να πετύχει.


Η μεταφορά όπλων από Λιβύη

Ο Hersh αποκαλύπτει επίσης ότι είχαν προηγηθεί δυο άλλες μικρότερης εκτάσεως τουρκικά οργανωμένες και και πάλι χημικές επιθέσεις, Μάρτιο και Απρίλιο, που και πάλι δεν έπεισαν τον Ομπάμα, κάτι  που εκνεύρισε μέγιστα τον Ερντογάν.  Κατά τον Hersh, στις αρχές 2012 ΗΠΑ , Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κάταρ, συμφώνησαν να οργανώσουν την επιχείρηση “Rat Line”, τροφοδοτώντας τούς αντικαθεστωτικούς με όπλα, από την Λιβύη του ανατραπέντος Καντάφι. Την επιχείρηση στην Λιβύη συντόνιζε η CIA στην πόλη Βεγκάζη, υπο την εποπτεία τού εκεί αμερικανού αλλά και του τούρκου πρέσβη με τουρκικά πλοία να μεταφέρουν τα όπλα στην Τουρκία και από εκεί οδικώς στην Συρία. Ήταν στο αρχηγείο της επιχειρήσεως αυτής που επιτέθηκαν εξτρεμιστές ισλαμιστές στις 11 Σεπτ. 2012 και δολοφόνησαν, μεταξύ  άλλων, τον αμερικανό πρέσβυ. Δέκα λεπτά πρίν την επίθεση είχε αποχωρήσει απο εκεί ο Τούρκος πρέσβυς  που συντόνιζε με τον αμερικανό την Rat Line!


Εν τω μεταξύ στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου (2013) έγινε μια πολύ σημαντική συνάντηση τις λεπτομέρειες  της οποίας  αποκαλύπτει ο Hersh. Συναντήθηκαν οι Πρόεδρος Ομπάμα, Αντιπρόεδος Μπαΐντεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ντόνιλον, με τους Ερτογάν, Νταβούτογλου και τον Αργηγό της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Φιντάν. Την συνάντηση εζήτησε επίμονα ο Ερντογάν για να πείσει τον Ομπάμα ότι ο  Άσαντ χρησιμοποιήσε χημικά όπλα την Άνοιξη, ότι έτσι παραβίασε την “Κόκκινη Γραμμή” Ομπάμα, και έπρεπε η Αμερική να επιτεθεί. Ο Ομπάμα άκουγε, αλλά πονηρεμένος από τις δικές του υπηρεσίες δεν επείθετο. Όταν ο Ερντογάν ζητούσε επιμόνως να κάνει ενημέρωση ο αρχιπράκτοράς του, ο Ομπάμα τον έκοβε λέγοντας στον Φιντάν, “γνωρίζουμε τι κάνετε με τους εξτρεμιστές”. Τότε, κατά μαρτυρία που αποδίδεται στον Ντόνιλον, ένας εξαγριωμένος Ερντογάν άρχισε να κουνά το δάκτυλο του στον Ομπάμα φωνάζοντας ότι ο Άσαντ “παραβίασε τις κόκκινες γραμμές σου”.


 Το ” γ….. του δάκτυλο κατά του Προέδρου μέσα στον Λευκό Οίκο”



Κατά πηγή του Hersh, o Nτόνιλον είπε ότι ο Ερντογάν  κουνούσε το ” γ….. του δάκτυλο κατά του Προέδρου μέσα στον Λευκό Οίκο”. Η κουστωδία Ερντογάν απεχώρησε, και τον Αύγουστο οργάνωσε την μεγάλη επίθεση με χημικά, η οποία είχε πάνω από 1.000 νεκρούς!

Ο Ομπάμα απέφυγε την τουρκική παγίδα . Αλλά σε προπαγανδιστικό επίπεδο η κυβέρνησή του εξυπηρετείτο να κατηγορεί το Άσαντ και να “ποιεί τη νήσσαν” έναντι  του νατοϊκού της συμμάχου και, με αμερικανική βούλα πλέον, κράτους-τρομοκράτη.

Γνωρίζαμε, παραδέχεται αμερικανός αξιωματούχος, ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να σπρώξουν τον Πρόεδρο πέρα των “κόκκινων γραμμών” . Λειτουργήσαμε ανεύθυνα, συνέχισε. Αλλά, υπογράμμισε, δεν μπορούσαμε να παραδεχθούμε λάθος. Και δεν μπορούσαμε αφού κατηγορούσαμε συνεχώς τον Άσαντ, να αρχίσουμε να λέμε δεν το έκανε αυτός, αλλά ο Ερντογάν!

Η πηγή του Hersh συνεχίζει με μια καθόλα εκπληκτική παραδοχή που νοηματοδοτεί όλη την συμπλεγματική σχέση των ΗΠΑ  με την Τουρκία και ερμηνεύει, κατ’ εμέ (σ.σ. τον καθηγητή Ευρυβιάδη) τα πάντα στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Λέγει χαρακτηριστικώς: “εχουμε γ…. Θα μπορούσαμε να βγούμε δημόσια, αν ήταν άλλος εκτός του Ερτογάν, αλλά η Τουρκία είναι ειδική περίπτωση (but Turkey is a special case). Είναι νατοϊκή μας σύμμαχος. Οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τη Δύση. Δεν θα μας ανέχονται αν δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντά τους. Αν δημοσιοποιούσαμε τον ρόλο του Ερντογάν θα ήταν καταστροφικό” .Και ολοκληρώνει λέγοντας ότι αν τους καταγγέλλαμε θα μας μισούσαν!>>.

Το συμπέρασμα

Αυτά,μεταξύ άλλων, μεταφέρει σχολιασμένα ο κ Ευρυβιάδης από την αποκάλυψη του Hersh στην έγκριτη επιθεώρηση London Review of Books.Κατα ορισμένους αναλυτές η αποκάλυψη,όσο και αν οι ΗΠΑ δεν παραδέχονται την προβοκάτσια των Τουρκων, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των αμερικανών και ιδιαίτερα του Ομπάμα. Αυτό οι Τούρκοι το ξέρουν- άλλωστε έχουν ήδη εισπράξει την αρνητική διάθεση της Ουάσιγκτον. Γι αυτό κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.Δεν ξέρουν- πάρα τα όσα λέει καθησυχαστικά - για αυτούς ο Hersh- αν  και πότε ο Ομπάμα θα ...ξεπεράσει την γραμμή ...αυτοσυγκράτησης απέναντί τους!!!
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top