GuidePedia

0

Σενάρια και διεργασίες με διαδοχικές συναντήσεις περιλαμβάνει το η εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες ώρες,, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τροποποίηση του τρόπου εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.....

Το σημερινό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ, στις 6 το απόγευμα, ενώπιον της οποίας έχουν κληθεί να εμφανιστούν όσοι ενδιαφέρονται για την προεδρία του κόμματος. Απορίες και σχολιασμό όμως, προκαλούν  τα σενάρια που δημιουργούνται λόγω των συναντήσεων και των παρασκηνιακών ζυμώσεων.
Επισήμως πάντως, δεν έχει θέσει υποψηφιότητα, (εκτός του κ. Π. Ψωμιάδη) κανένας από τους διαδόχους του προεδρικού αξιώματος, αλλά ούτε έχει ορισθεί τελεσίδικα ο τρόπος εκλογής.
Στα Μέσα Ενημέρωσης γίνεται συνεχής αναφορά για μυστική συμφωνία Καραμανλή - Μπακογιάννη, αν και συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της την ερχόμενη εβδομάδα, δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα παράδοσης κανενός είδους "δαχτυλιδιού".
Πρόθεση να συμμετάσχει στη διαδικασία  διαδοχής έχει εκφράσει με έμμεσο τρόπο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος μόνον εφόσον η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για απολύτως ανοιχτές διαδικασίες, έτσι ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου κάθε μέλος του κόμματος.
Αυτό σημαίνει, ότι εάν η εκλογή γίνει σύμφωνα με το καταστατικό ως έχει σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα θέσει τελικά υποψηφιότητα.
Όσον αφορά στα ενδεχόμενα για τον τρόπο εκλογής και το έκτακτο συνέδριο, αυτά είναι ανοιχτά και κινούνται σε υποθετικά σενάρια.
Μία πρόταση θέλει παράταση των εργασιών (η επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ μιλά για συνέδριο 24 ωρών), ώστε να πάρουν το λόγο και τα απλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Σχετικά με την εκλογή, σκέψεις υπάρχουν είτε να στηθούν κάλπες και στην επαρχία, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρη η εικόνα, είτε ένα ελαφρώς διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων, ώστε η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει από μεγαλύτερο τμήμα της βάσης.
Με τη Ντόρα Μπακογιάννη συναντάται ο Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο των επαφών του για την πορεία προς το έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία κράτησε μόλις 20 λεπτά. Η κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε στον κ. Σαμαρά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραβεί το καταστατικό του κόμματος, διότι δεν θα είναι νόμιμος ο επόμενος αρχηγός.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Σαμαρας, τόνισε ότι η βάση «απαιτεί και δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου » , συμπληρώνοντας την πρότασή του για αλλαγή του καταστατικού με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου.
Ο πρώην υπουργός λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της Επιτροπής Συνεδρίου, πρότεινε να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και σε μέλη ή φίλους της ΝΔ, οι οποίοι θα προσέλθουν την ημέρα του συνεδρίου.
Κατά τον κ. Σαμαρά πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία τριών εβδομάδων για το νέο αρχηγό και κατόπιν το κόμμα να πάει υπό νέα ηγεσία σε τακτικό συνέδριο (έως το καλοκαίρι του 2010) προκειμένου η ΝΔ να επανιδρυθεί και να προσδιορίσει το ιδεολογικό της στίγμα.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα είναι παρών το απόγευμα στο πλαίσιο της σύγκλησης της Επιτροπής Συνεδρίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top